HATAY / ANTAKYA - Ekinci Özel Eğitim Meslek Okulu

Özel Eğitim Temel Kavramlar

TEMEL KAVRAMLAR

Zedelenme: Bireyin pskolojik, fizyolojik ya da anatomik özelliklerinde geçici ya da kalıcı işleyiş bozukluğudur.Vücudun bir parçasının olmayışı eksik oluşu ya da iyi işlememesi gibi durumlar zedelenmedir.

Yetersizlik: Bireyin zedelenme ya da sapmalar sonucu normal durumlarda yapması gereken bir etkinliği yerine getirememesi,yeterli olmama,belirli bir şekilde davranmada sınırlı kapasite,zedelenmeye bağlı olarak bir organın işlevini yitirmesi.Bedensel ya da zihinsel davranışların kısıtlanması durumuna yetersizlik denir.

Özür Engel : Birey yetersizlik nedeni ile yaş,cinsiyet,sosyal ve kültürel faktörlere bağlı olarak oynaması gereken rolleri gerektiği gibi yerine getiremez.Oynaması gereken roller ona verilmez,yetersizliği karşısına engel olarak çıkar.

Risk taşıma: Yetersizliği belirlenemeyen ama ileride yetersizlik gösterme olasılığı yüksek olan çocuklar risk grubundadır.

Etiketleme: Yetersizliğin ismini koyma.Kişiyi sadece bu isimle özdeşleştirme.

Yayın: 22.10.2017 - Güncelleme: 22.10.2017 13:25 - Görüntülenme: 6482